Att bygga ut sitt bioljud med externt slutsteg
Att konkurrensen på marknaden är stenhård idag råder det inga tvivel om, där tillverkarna strävar efter att kunna erbjuda de senaste funktionerna i sina hemmabioförstärkare, samtidigt som priset ska vara attraktivt och man gärna ska öka antalet slutstegskanaler för Dolby Atmos. Tyvärr är många av tillverkarnas angivna specifikationer missvisande, där man redan på instegsmodellerna (på pappret) kan få uteffekter på över 100 Watt/kanal. Det låter som att man får fantastiskt mycket effekt för pengarna, men det är sällan hela sanningen. Det finns olika sätt att mäta nätdelens kapacitet på, och lägger man ett motstånd på endast en kanal vid en viss frekvens så blir siffrorna höga enbart på pappret, inte i verkligheten. För ett djupare perspektiv på detta, så hänvisar vi till ett tidigare blogginlägg där vi reder ut begreppen med en förstärkarens strömkapacitet.
https://www.brl.se/sv/blogg/reportage/2018/01/25/varfor-ar-stromkapaciteten-viktig.html
Men varför är det så? En fabrikant har sina tillverkningskostnader, och kan inte trolla med vare sig komponentkvaliteten eller strömförsörjningen, om man satt en specifik budget för projektet. Detta gäller i större grad på instegsmodellerna, där utrymmet för kostnader givetvis är mindre. Så valet av bioförstärkare baseras på vilka högtalare den ska driva, högtalarnas klass, och antalet högtalare som ingår i bio-setupen. En detalj värt att tänka på är att man kan egentligen aldrig ha en för stark förstärkare för sina högtalare, då denna är uppbyggd med en rejälare nätdel och därmed inte tenderar att låta överansträngt eller bli överbelastad lika snabbt.
Insidan på Marantz 9-kanaliga bioförstärkare SR6013, som i sitt produktblad är angiven att leverera 9x180 Watt. Prisbilden ligger runt 14.000 kronor.
Insidan på Marantz 2-kanaliga stereoförstärkare PM8006, som i sitt produktblad är angiven att leverera 2x70 Watt. Prisbilden ligger runt 12.000 kronor.
Att bygga en stereoförstärkare innebär att transformatorn ska försörja två kanaler och ha en viss klass på komponenterna. I en biomodell har man 5, 7 och i vissa fall t.o.m. 9 inbyggda kanaler. Transformatorns kapacitet borde alltså vara flera gånger så stor. I verkligheten är inte så fallet. Varför? Jo, i en förstärkare är det oftast nätdelen som en den mest kostsamma sektionen, och då priset ska vara attraktivt så tar man alltså till kompromisser. En rejält tilltagen transformator, många slutstegskanaler med hög komponentkvalitet och stora kylflänsar är stora kostnader som gör att man inte kan följa den budget man satt.
I en hemmabioförstärkare så har man alltså främst tagit till kompromisser vad gäller slutstegsdelen. Alltså kommer förstegssektionen, där processorbehandlingen sköts, hålla en högre ljudklass och har man pre out så kan man alltså dra signalen direkt till ett externt slutsteg. På så sätt får man volymregleringen och man höjer både ljudkvaliteten och uteffekten i sitt system. Valet av slutsteg beror på vilka högtalare du har och hur du önskar att spela med ditt system.
De kanalerna som är mest effekthungriga är fronthögtalarna, som får arbeta mest i det energikrävande basregistret, och dessutom som står för musiklyssningen, där många uppskattar en hög ljudkvalitet. Ett grundläggande krav är alltså att bioförstärkaren har ”front pre out”. I en sådan konfiguration kommer alltså ett externt stereo-slutsteg att avlasta bioförstärkaren, som då i sin tur kan leverera mer av sin kapacitet till de övriga högtalargrupperna.
En duo av förträfflighet
Rotel har sedan starten på 1960-tal skapat sig ett aktat namn på marknaden. Dels för sina extremt strömstarka förstärkare, men dels också för sin exemplariska driftsäkerhet med en livslängd långt över genomsnittet. I deras mer påkostade 15-serie finner vi flera förstklassiga slutsteg, både 2-kanals och multikanals för hemmabio eller multiroom.
Om man vill ge mer kraft och välljud till sin bioförstärkare över frontkanalerna, så erbjuder Rotel idag flera högintressanta modeller, med antingen klass A/B-uppbyggnad för ett rent, levande och dynamiskt ljud, alternativt med klass-D moduler från ICE Power för ett mer stramt, torrt och hårtslående ljud.
Vi vill främst lyfta fram en duo av klass A/B-modeller, som i sina prisklasser sätter en stark prägel på marknaden.
Den mest överkomliga modellen heter RB1552 mkII, som vi här ser insidan på, och som i sitt produktblad är angiven att leverera 2x130 Watt i 8 Ohm, mätt med båda kanalerna i drift samtidigt genom hela frekvensregistret och med en extremt liten distorsionsmängd på 0.03 %. Dessutom med en dämpfaktor på 450, vilket innebär högre kontroll på högtalarnas konrörelse. Prisbilden ligger runt 9.000 kronor.
Steget över RB1552 mkII heter RB1582 mkII, där man arbetat i större grad med komponentvalet för en rikare återgivning, men framförallt så är nätdelen ännu mer bastant. Uteffekten är uppe i 2x200 Watt i 8 Ohm, och dämpfaktorn ligger på 800. Hela 10 stycken bipolära utgångstransistorer ger ett ljud som slår både hårt och snabbt! Prisbilden ligger runt 15.000 kronor.
Givetvis har vi modeller från övriga fabrikat med, som även de utan tvivel bjuder på mycket ljud för pengarna. Vi har ett brett utbud som sträcker sig från överkomligare prisnivå till riktig finsmakarklass. Hos BRL finns det ett stort utbud av stereoslutsteg.
Går du i tankebanorna att utöka ditt biosystem med mer kraft, fler kanaler eller Atmos? Vi finns här för dig, både över vår kundtjänst som du når på 019-206750 eller support@brl.se, alternativt kan du få råd och hjälp i våra sju butiker spridda över landet.
Kommentarer