- 9.2 bioreceiver med nätverk, HD-ljud och Dolby Vision
- 11.2 processering och 11.2 pre out
- Klassledande ljud tack vare egenutvecklade HDAM-kretsar med diskret slutstegsuppbyggnad
- Stöd för eARC (stöd för HD-ljud som skickas tillbaka till förstärkaren)
- HEOS och AirPlay 2 ger möjligheten till att integration till multiroom
- Röststyrning via Amazon Alexa
Den mest välljudande bioreceivern i prisklassen
Med sin senaste generationen av bioförstärkare har Marantz fört arvet vidare med sin generösa och påkostade förstärkaruppbyggnad. Med SR6013 bygger man på plattformen från lillebror SR5013, med samma diskreta uppbyggnad av slutstegen, som ger dem möjligheten att optimera ljudet. Skillnaden ligger här i att man har hela nio inbyggda slutsteg, vilket utökar användarmöjligheterna, och som en 6000-modell så har Marantz även varit riktigt generösa i komponentkvaliteten. Ljudet ligger alltså på en betydligt högre nivå än lillebror.
Man har även försett förstärkaren med en mer precis mät-EQ kalibrering än den i lillebror - Audyssey MultEQ XT32 med LFC och Sub EQ.
SR6013 räds inte ett större högtalarpaket, utan tar gärna an sig uppgiften och levererar både mängder av detaljer och dynamik.
Dolby Atmos, bi-amp eller zon 2
Med sina nio inbyggda slutstegskanaler har SR6013 stöd för Dolby Atmos 5.1.4 eller 7.1.2, som ger en mer omslutande surroundkänsla i alla led, även höjd. Om du inte känner för att bygga Atmos-ljud i hemmet kan du adressera om de "extra" kanalerna på olika sätt. Antingen för att bi-ampa fronthögtalarna, eller exempelvis för att driva ett par högtalare i ett annat rum.
De goda nyheterna
Med SR6013 har man integrerat ett RIAA-steg för skivspelare, och en het nyhet är kompabiliteten med Apple´s AirPlay 2, vilket ger dig möjligheten att spela samma låt i flera kompatibla AirPlay 2-enheter samtidigt. Buffringstiden är förbättrad och man kan styra allting från andra enheter i nätverket. Spelar du musik från din iPhone, så kan du ta upp en iPad och byta låt, som exempel. Kravet för detta är iOS11.
En annan spännande nyhet är stödet för Amazon Alexa-röststyrning, som sker via HEOS.
Det finns inga genvägar...
...till det perfekta ljudet, som farbror Barbro så klokt uttryckt det. Och det är bara att instämma. I slutstegssektionen har Marantz inte fuskat med konstruktionen, utan har finner vi en diskret uppbyggnad med förstklassiga komponenter och en hög strömkapacitet. I produktbladet kan man läsa att topparna kan komma upp i 185 Watt, men vid en ärlig specifikation så lämnar förstärkaren dryga 2x100 Watt, och med sin "70 % Guarantee" menar Marantz att uteffekten är minst 5x70 Watt kontinuerligt i 8 Ohm.
SR6013 har pre outs på alla kanaler, alltså att signalen går direkt från försteget och dess volymreglering och ut. Önskar man att höja ljudkvaliteten och/eller ha högre uteffekt så är det alltså lätt att haka på ett externt slutsteg. Kopplar man som exempel på ett stereo-slutsteg så får man ett finare resultat för musiklyssningen, men med fördelen att det också avlastar nätdelen i SR6013, som i större grad kan fokusera på de inkopplade center- och surroundhögtalarna när det vankas surroundljud i hemmet.
Med dagens större miljömedvetenhet har förstärkaren ett eco-läge som minskar strömförbrukningen utan att minimera ljudkvaliteten.