Tips & Tricks

Blogg
Tips! Hur du monterar du extraljus på din bil

Tips! Hur du monterar du extraljus på din bil

Extraljus kan vara en gamechanger för nattkörningen, särskilt på landsvägar eller motorväg. Men för att få ut det mesta av dem är det viktigt att de monteras korrekt! I detta inlägg berättar vi för dig hur du steg för steg monterar extraljus på din bil.
Olika verktyg som behövs för att montera extraljus

Förberedelser

Innan du sätter igång är det viktigt att du har alla nödvändiga verktyg och att du förstår vad som krävs för just din bil. Verktyg och material som du kan behöva inkluderar: 

  • Skruvmejselset 
  • Borrmaskin 
  • Skiftnyckel 
  • Kabeldragning och kabelklämmor 
  • Säkringar och relä (gärna en färdig kabelsats)

Steg 1: Vad har du för helljus?


Det första du bör göra är att kontrollera vilken typ av helljus din bil har idag. Har du halogen- eller LED-lampor? Om din bil är utrustad med halogenlampor, kan monteringen var enklare. Det är viktigt att identifiera signalen som styr helljuset, vilket oftast kan hittas på kabeln som leder till lamporna i motorrummet. 

Använd en multimeter för att identifiera rätt kabel. När du har lokaliserat kabeln, kontrollera att den visar 0V när helljuset är av och 12V när det är på. Om din bil har LED-lampor, kan det krävas en adapter som XBB för att förenkla inkopplingen av en LED-ramp eller extrabelysning, eftersom dessa lampor ofta har ett annat spänningsomfång.

"XBB" är en magisk liten pryl. Det är egentligen två saker: XBB Dongle och XBB PowerUnit. Med dessa är det lättare än någonsin att koppla in extraljus!

Tekniken är lika enkel som den är avancerad; den fungerar genom att läsa av CAN-BUS-signalen till (bland annat) helljus från fordonets OBD-uttag, som sedan överförs trådlöst via Bluetooth 5 till ett relä i motorutrymmet. Du behöver således inte leta efter CAN-BUS-kablar i motorutrymmet eller i kupén.

Steg 2: Välj rätt plats för montering

Placeringen av extraljusen är avgörande för både ljusets effektivitet och säkerheten på vägen. De flesta monterar extraljusen på stötfångaren eller grillen för att optimera ljusflödet och minimera risken för att blända mötande trafik. Kontrollera även att monteringsplatsen är stabil och att ljusen sitter säkert.

Steg 3: Fäst extraljusen 

Börja med att noggrant markera var du vill placera extraljusen. Borra hål på dessa punkter och använd de medföljande fästena för att säkra extraljusen. Var noga med att justera ljusen så att de pekar rätt innan du drar åt skruvarna helt. 

Steg 4: Kabeldragning och inkoppling 

När ljusen är monterade är det dags för den elektriska anslutningen. Dra kablarna från extraljusen till en lämplig plats i motorrummet. Anslut den positiva kabeln (+) till batteriet och den negativa kabeln (-) till en jordpunkt på karossen. Det är viktigt att jorden är ordentligt förankrad och att ytan är ren och renslipad för bästa kontakt.

Kabeldragningen från själva LED-rampen och in till motorutrymmet där allt ska kopplas kan vara en utmaning. Det kan innebära att du behöver lossa fronten för att få till kabeldragningen. Detta varierar från bilmodell och märke.

Använd ett relä och en säkring för att skydda bilen och säkerställa att ljusen fungerar korrekt. Om du använder en färdig kabelsats är det ofta enklare och rekommenderat, eftersom den innehåller alla nödvändiga komponenter och du kan vara säker på att det blir rätt. Om du känner dig osäker på denna del, tveka inte att ta hjälp av din närmaste BRL-butik.

Steg 5: Justera ljusbilden 

När allt är på plats, tänd extraljuset och justera ljusbilden så att den ger optimal sikt utan att blända andra trafikanter. Det kan vara bra att göra detta i mörker för att se hur ljuset sprider sig på vägen.

Steg 6: Testa och säkra alla anslutningar 

Innan du ger dig ut på vägen är det viktigt att noggrant testa alla funktioner. Kontrollera att extraljusen tänds och släcks som de ska, och att alla kablar är ordentligt dragna och säkrade. En säker och noggrant utförd installation är avgörande för din säkerhet.
Att montera extraljus själv kan vara en givande uppgift som inte bara förbättrar din bils funktionalitet, utan även ger den en personlig touch. Lycka till, och njut av ökad säkerhet och komfort under dina nattliga körningar! 

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: xJP3Gt (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.