Tips & Tricks

Blogg

Hur du kopplar in midbasar och diskanter

Det byggs ljud i bilar för fullt runt om i Sverige under vinterhalvåret! En av våra vanligare frågor är hur man kopplar in midbasar och diskanter till ett slutsteg. Vägen till ett coolt SPL-system är inte alltid helt rak. I detta blogginlägg ska vi prata lite om hur du kopplar in fyra midbasar och två diskanter till ett och samma 4-kanaliga slutsteg.

Börja med att se över din inkoppling

Att koppla rätt är viktigt. Det förhindrar skadade slutsteg eller midbasar som går sönder. Innan du kopplar in ditt slutsteg, ställ dig dessa frågor innan du börjar koppla:

  • Är jordpunkten bra och renslipad? Känner du dig minsta osäker, hör av dig till oss med en bild.
  • Ser ström- och jordkabel bra ut? Inga kardeler som sticker ut och nuddar andra kablar, exempelvis, och att ringkabelskor sitter ordentligt på kablarna.
  • Har du ordentligt med ström? Om det är ett mindre SPL-system, se till att du har god batterihälsa. Ladda gärna batteriet regelbundet med en batteriladdare! Landar ditt ljudsystem på över 1000W kan vi starkt rekommendera ett extrabatteri till.

Ska du endast koppla in midbasar till ett slutsteg? Kolla in vår kopplingsguide till midbasar!

Är du klar med översikten? Då är det dags att dra högtalarkablar till slutsteget och därefter ställa in allt. För att få diskanter och midbasar att fungera korrekt utan ett passivt delningsfilter, behöver du använda dig av aktiv delning på slutsteget. Detta innebär att det är viktigt att koppla in, samt ställa in slutsteget, på rätt sätt.

Hur du ska koppla och ställa in slutsteget

Till att börja med så måste diskanter och midbasar kopplas in på separata kanaler. I detta fall och enligt illustrationen ovanför är det alltså diskanter på ”rear” och midbasar på ”front”. Du kopplar midbasarna på kanal 1 och kanal 2 (front-kanalerna), och sedan diskanterna på kanal 3 och kanal 4 (rearkanalerna).

Kopplingsschemat du ser ovanför är ett exempel med 4 stycken midbasar i valfri storlek, vi har valt att använda midbasar med en impedans på 4 Ohm i exemplet, då dessa är vanligast. Inkopplingen görs olika beroende på antal högtalare, impedans (Ohm) och vad slutsteget klarar av att lastas med. Så ta gärna en titt på slutstegets manual, så du är medveten om hur du kan lasta slutsteget.

Det gäller både effekten på dina midbasar och vilken impedans slutsteget klarar av. Vanligast är att 4-kanaliga slutsteg klarar av 2 eller 4 Ohm.

När du kopplat färdigt

Efter inkoppling är det oerhört viktigt att inställningarna blir rätt, speciellt för att diskanterna ska låta bra, som utan rätt delning kan gå sönder. I exemplet ovanför har du goda inställningsmöjligheter för både kanal 1/2 & 3/4. För front-kanalerna (till midbasarna) vill du ställa ”Crossover” till HPF och sedan vrida vredet HPF så långt till vänster du kan (120Hz).

För rear-kanalerna (till diskanterna) vill du ställa ”Crossover” till HPF och sedan vrida vredet HPF så långt till höger du kan (3kHz). Funderar du hur du ska göra med kondensatorn? Den är oftast gul och placeras diskantens plus och högtalarkabeln. Denna fungerar som ett extra skydd om det är så att att inställningarna mot förmodan skulle ändras på slutsteget. Då kan diskanten räddas av kondensatorn!

Hur fungerar gain på slutsteget?

Inställningen för ”Gain” är i detta fall ett exempel på hur den kan ställas. Att ställa in "Gain" korrekt på ditt slutsteg är väldigt viktigt för både högtalarnas och slutstegets hälsa, men självklart även för att uppnå optimal effektivitet och prestanda. Ett vanligt missförstånd är att det är en volymkontroll och detta är felaktigt, istället är det till för att ställa in rätt förhållande mellan din stereos utsignal (2.5V, 4V eller 5V) och slutsteget.

Om du vill ställa in Gain för hand (utan ett oscilloskop) kan göra du följande:
  • Var i en tyst miljö där du hör minsta ljud tydligt och bra
  • Ställ Gain på minimum
  • Ställ in volymen på din stereo på 75% av maxvolym. Exempel: Om stereon går till 36, multiplicera det med 0.75 och du får 27. (36 x 0.75 = 27)
  • Sätt på en favoritlåt som du verkligen kan och vet hur den ska låta, alternativt använd en textskiva med frekvensspår
  • Börja öka Gain långsamt!
  • När du hör att ljudet/signalen börjar ändras på så sätt att du hör att ljudet förvrängs (distorsion introduceras). Då är det dags att sluta vrida upp, ställ istället tillbaka den lite.

Kommentarer

12 Kommentarer
#1
Emil
Tjena, jag har en polare då hans midar inte spelar så bra. Dom spelar mest bas och inte så mycke sång, men dom spelar melodier. Han har ett gas 80x4 slut steg tror jag. Inte säker på vad det är för watt på slutsteget men det är 4 kanaler. Alla hans midar sitter i en kanal. Det jag undrar är om det kommer göra någon skillnad om man kopplar in varsin mid i varsin kanal?
Den 30 september 2024
#1
Patrik @ BRL.se
@Emil: Hej, Emil! Det låter som att din vän behöver se över inställningarna på slutsteget, själva kopplingen ska inte ha någon inverkan - däremot kan det finnas andra skäl bakom, som att midbasarna inte får tillräckligt med effekt för att prestera optimalt. Be din vän höra av sig till vår support! Mejla till support@brl.se med bilder på hur steget är inställt samt mer information om midbasarna, så tar våra experter en titt!
Den 01 oktober 2024
#2
Gustav
Hur bör man ställa in middar så det blir ordentligt tryck, rent och högt. Har 4st cerwin vega middar på 170wrms 8”

Har ett 550.2 bass habit steg, men kan inte få det låta som jag vill
Den 13 oktober 2024
#2
Kalle
@Gustav : Dsp
Den 15 oktober 2024
#3
Wille
Tja, mina middar låter skit högt i någon sekund när ja startar och stänger av bilen, de låter nästan så dem drar på fullt ljud i 1 sekund, vad kan de bero på?
Den 29 oktober 2024
#3
Patrik @ BRL.se
@Wille: Hej, Wille! Får du ett poppande ljud också? Vi vill gärna veta lite mer om hur det är kopplat, och vad det är för prylar. Det kan bero på stereon, hög-till-lågnivåomvandlare eller var du tagit remote från - bland mycket annat. Skicka ett mejl till support@brl.se med bilder, mer information och vilken bil det är. Så börjar vi där!
Den 04 november 2024
#4
Viktor
Kan man koppla middarna på rear kanalerna istället för front? För jag tänker man vill väll kunna ställa både LP&HP på middar eller har jag fel då? Rätta mig om jag har helt fel! Jag har ett…
Avatar ABR-360.4 slutsteg (om de är till någon hjälp)
Den 25 november 2024
#5
Rasmus
Tjenare jag har jätte mycket problem med att ställa in mitt mono steg till min gas gpx 15xl bass steget är ett bass habit 5000.1 och samma med middsteget som är ett bass habit 550.4
Den 02 mars kl. 22:40
#5
Patrik A @ BRL.se
@Rasmus : Hej, Rasmus! Vi hjälper dig gärna med inställningen. Skicka lite bilder och mer information till support@brl.se.
Den 03 mars kl. 14:04
#6
Limpish
Tjena
Hur kopplar jag i 3st 4ohm middar på ett 4 kanaligt steg som jag tänk brygga till 2 kaneler
Men när jag kopplar in och drar på volymen lite så klipper steget
Vad kan vara felet?
Den 19 mars kl. 00:21
#6
Patrik A @ BRL.se
@Limpish : Hej! Om du tänkt bryggkoppla, så är det ingen höjdare. Det beror på slutsteget, men ta gärna en titt i slutstegsmanualen för att se vad lägsta impedansen vid bryggkopplat är. Oftast är det 4 Ohm, så det är troligtvis skälet till varför slutsteget klipper eller går in i protect. Hör gärna av dig till vår support i ett mejl till support@brl.se med mer information om vilka midbasar det är, samt slutsteg, så kan vi hjälpa dig med hur du bör koppla för bästa resultat.
Den 19 mars kl. 08:31
#7
William
Tjena, har lite problem med hur jag ska koppla mina middar och diskanter. Jag har två middar på 180 wrms stycket och två diskanter på 100 wrms stycket. Slutsteget ger 4×60 watt i 4 ohm och 4x120 i 2 ohm samt 2x240 bryggdkopplat i 4 ohm. Jag vill veta hur jag får ut max effekt och om jag då måste bryggdkoppla och sen serie eller parallellkoppka eller om jag bara ska ge alla högtalare 60 watt?
6 timmar sedan
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: mQgdp3 (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.