Tips & Tricks

Blogg
Välj rätt ljudsystem för dig, del 3

Välj rätt ljudsystem för dig, del 3

Detta är del tre av tre i en bloggserie där vi tar en grund djupdykning i de mest vanliga systemuppsättningarna och ger förklaring till några av de mest förekommande begreppen när det kommer till att välja ljud till hemmet.
Vi lever i en föränderlig värld, där vi för varje år som går får ta del av nya upptäckter och teknologin vi alla har i vårt hem blir hela tiden mer avancerad. Någonting som de allra flesta har i sin ägo är en mobiltelefon, som man idag kan använda till i princip allt. Mobiltelefonen spelar en central roll i de flestas liv och givetvis finns det enorma fördelar med detta.

Idag har du exempelvis möjlighet att styra stora avancerade ljudsystem med några få knapptryckningar och fördela musik till varenda liten vrå av ditt hem. Vill du fördela olika låtar till olika rum eller låt hela huset fyllas av en och samma symfoni? Valmöjligheterna är mer eller mindre oändliga - och aldrig förr har man varit så fri att forma sitt egna system.

Det är inte svårare än så och i detta blogginlägg har vi valt att lägga huvudfokus på två typer av multiroomsystem som helt och hållet kan kontrolleras från din mobila enhet.

Yamaha MusicCast

Under 2015 lanserade Yamaha sin hett eftertraktade streamingfunktion MusicCast, som helt och hållet kontrolleras från en app på din telefon eller surfplatta. Soundbars, trådlösa högtalare, AV-receiver och HiFi-komponenter som har stöd för tjänsten fungerar alla att knytas samman. Du får då möjlighet att välja fritt bland MusicCast-produkterna för att hitta ett utförande som är optimalt för ditt hem.

Vad sägs om en soundbar i barnens rum och en receiver med MusicCast-stöd i vardagsrummet? Du kontrollerar sedan alla dina produkter från appen och väljer själv om du vill spela samma musik överallt, eller olika i varje rum. Via appen väljer man ljudkälla, nivå och fördelar musiken efter egna önskemål. Använd stora tjänster som Spotify, spela lagrad musik från ditt nätverk, ratta in favoritstationen via internet-radio eller anslut till en separat MusicCast-produkt för att via Bluetooth spela upp precis vad du vill från precis vilken tjänst som helst.

För dig som känner till eller använder Sonos trådlösa ljudsystem kommer Yamaha MusicCast att kännas mer än familjärt, då grundprincipen är densamma. En stor fördel med Yamaha MusicCast är att klienten finns inbyggd i princip alla Yamahas förstärkare med nätverk från 2015 och framåt. Det innebär att man får ytterligare kontroll över vilka högtalare man vill inkludera i sitt system.

Google Cast

Släpp mobiltelefonen för en stund och använd rösten istället! En smart högtalare med Google Assistent inbyggt är en fantastisk lösning som gör det enkelt att få svar på frågor! Väder, nyheter och mer - inga bekymmer. Allt börjar med Google Home-appen, där du själv välja kan vad du vill att högtalaren ska ge dig för information och vad som ska prioriteras.

Du kan även använda din röst för att spela upp musik från Spotify eller Apple Music! Om du lägger till ytterligare högtalare med Google-assistenten kan du skapa grupper för olika konstellationer av högtalare. Ge grupperna olika namn för att med rösten styra vad som - och var det - ska spelas i ditt hem. Du kan spela samma eller olika låtar i olika rum och styra musiken från en mobiltelefon eller surfplatta.

Du är inte bunden till en smart högtalare med inbyggd röstassistent. Allt fler aktiva högtalare, nätverksstreamers och förstärkare får stöd för det som kallas Google Cast, en funktion som gör det möjligt att skicka ljud från en app eller telefon direkt till en eller flera högtalare.

Högtalarna lägger du enkelt ut över olika rum i Google Home-appen. Där kan du även samla resten av ditt smarta hem, som trådlösa uttag, lampor och andra styrenheter för hemautomation. Det är svårt att slå känslan av att kunna säga "god natt" och göra hemmet redo för natten.

AirPlay 2

AirPlay letar sig in på fler och fler produkter! Om du har en nyare TV i hemmet och en Apple-pryl kommer du med allra största säkerhet känna igen namnet eller symbolen. Denna smidiga finess gör det möjligt att skicka ljud eller video från en iPhone, iPad eller Mac till en AirPlay-enhet.

Det krävs några få knapptryck för att få det att fungera för att få både bild och ljud att spelas upp nästan ögonblickligen. Kvaliteten är ofta mycket hög, hur kommer det sig? Funktionen går via ditt trådlösa nätverk, där överföringshastigheten är väldigt hög. Särskilt jämfört med exempelvis Bluetooth.

Vilka enheter har AirPlay 2 går att hitta i moderna hemmabioförstärkare, aktiva nätverkshögtalare och nätverksstreamers.

Har du ett maffigt ljudsystem hemma, men kanske sitter med en lite äldre förstärkare utan nyare streamingfunktioner? Om förstärkaren gör sitt jobb och du är nöjd med den, ge den lite kärlek. Vårt bästa tips är att kolla på en mediastreamer, som gör det möjligt att få in nyare funktioner - som exempelvis AirPlay 2 eller Spotify Connect.

Spela musik i upp till fyra rum samtidigt

Alla är inte i behov av att kunna fördela olika ljudkällor till olika rum och är man heller inte speciellt intresserad av en mobil styrning, så finns det givetvis alternativ. System One SC4B är en högtalarväxel som erbjuder volymkontroll över totalt fyra zoner. Högtalarväxeln kopplas mot din receiver och tar upp två högnivåkanaler. Du kan sedan koppla på totalt 8 stycken högtalare på växeln, ett par högtalare per zon.

Till skillnad från MusicCast, AirPlay 2 eller Google Cast får du ingen appstyrning och kan heller inte fördela olika ljudkällor till olika zoner. Däremot erbjuds man ett mindre zon-system för ett pris som är svårt att konkurrera med.

Detta var den tredje och avslutande delen av "Välj rätt ljudsystem för dig". Du har väl inte missat del 1 och 2? Klicka på länkarna nedanför för att läsa tidigare inlägg i serien:

Del 1 - "Hemmabio och soundbar"

Del 2 - "Stereo och Dolby Atmos"

Kommentarer

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EnvYwU (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.