Tips & Tricks

Blogg

Kablarnas innebörd


Är kablarnas innebörd en mytologi? Kan de verkligen tillföra något positivt till ett ljud och bildsystem? Just kablar är ett diskussionsområde som kan bli hett.

Vad skiljer egentligen en mer påkostad högtalarkabel mot en EKK-kabel från en elbutik? (som vissa tack vare sina fyra enkardeliga ledare använder som en högtalarkabel). Har du väl gett kablarna en chans och lånat dem dina öron råder det inga tvivel längre. En bra anläggning förtjänar finare kablage, och detta är i sammanhanget den lilla kostnaden som kan göra den stora skillnaden.

För att citera farbror Barbro´s kloka ord: ”En kedja är inte starkare än dess svagaste länk”.

För att göra allting lite klarare reder vi ut några begrepp i en kabels uppbyggnad.

Det första att tänka på är att en kabel, oavsett typ, är en passiv ledare. Signalen kan alltså inte förstärkas, utan det enda som kan ske från sträcka A till B är en signalförlust. Genom att bruka olika kardeldimensioner (själva ”trådarna” i en ledare), olika typer av isoleringsmaterial och avskärmningar samt olika geometriska uppbyggnader av själva kabeln, så kan man få en så låg inverkan som möjligt, alternativt att man medvetet vill inverka på något frekvensområde, och på så sätt skapa en medveten ”ljudkaraktär”.

Tyska Dynavox High End Cinch-signalkabel, från 545 kr/stereopar


Ledaren

En ljudsignal är en komplicerad historia. Alla små detaljer i det musikaliska förloppet lägger stor vikt på att signalen skall ta sig fram så obehindrat som möjligt. Olika ledarmaterial har olika god förmåga att vidarebefordra elektriska signaler. En viktig faktor i detta är materialets renhet. Hög renhet innebär att signalen tar sig fram mer obehindrat. Dessutom tar sig olika frekvenser sig fram på olika djup i materialet. Lågfrekventa signaler kräver en grövre ledare för att ta sig fram med samma hastighet som högfrekventa signaler, och vice versa.


Brittiska QED´s Genesis Silver Spiral Bi-Wire, en högtalarkabel som tillhör deras toppskikt

Ledarmaterialets renhet

En typisk ”standardkoppar” har ungefär 1.500 kristaller per fot, vilket innebär att signalen (elektronerna) måste passera alla dessa kristaller vid en signalöverföring. Den mest förekommande koppartypen i kablar för audio/videobruk är OFC-kopparn (Oxygen-Free Copper), som dock inte är helt syrefri men som är gjuten och dras i en process där syrehalten är begränsad, något som minskar bildningen av kopparoxider som leder till ett mindre antal kristaller. OFC-kopparn har i genomsnitt runt 400 kristaller per fot, alltså en avsevärd förbättring. Den finaste nivån av kopparrenhet måste väl ändå vara den som är helt fri från kristaller?

Den japanska professorn Atsumi Ohno utformade ett koncept baserat på forskning kring behandling och stelning av smält metall och den resulterande kristallstrukturen. På sent 1970-tal kom det internationella patentet för OCC (Ohno Continuous Casting). Den koppar som tillverkas genom denna metod är små kopparstavar som trådar kan dras från och med en kristallstruktur som är över 125 meter lång! Vi har alltså gått ner till OFC-kopparns 400 kristaller per fot till 1. Tillverkningsprocessen är dock mer kostsam och OCC-kopparn finner vi därför på kostsammare kablar, vilka är bättre lämpade i en sunt balanserad anläggning där lika stor vikt är lagd på varje del i kedjan i strävan efter perfekt Hifi (High Fidelity = hög naturtrogenhet).

Men innan vi lämnar det här området så finns det fortfarande en metall som har ännu bättre ledningsförmåga (konduktivitet) än koppar, speciellt då vid högfrekvent signalöverföring, och som därmed bevarar ännu mer information av signalen - den metallen är silver. I en audiosignal kommer alltså diskantdetaljerna fram tydligare, och skapar en mer levande ljudbild. Även silver kan OCC-behandlas och får anses som det finaste ledarmaterialet alla kategorier.

Teknisk beskrivning över kabelns beståndsdelar.

Avskärmning

Vår omgivning är fylld med radiofrekventa (RF) och elektromagnetiska (EM) störningar. Elnät, radiosignaler, modem och hushållsmaskiner ger upphov till störningar av alla möjliga typer på alla möjliga frekvenser.

Boven som är allra närmast dina kablar är själva elektroniken som avger störfält, exempelvis en en större transformator i förstärkaren. Då dessa störningar har en negativ effekt på signalens förmåga att ta sig fram obehindrat i ledaren är det viktigt att skärma av kabeln, allra viktigast är det på lågnivåkablar som bär på en störkänsligare spänningssignal jämfört med den strömbärande signalen i en högtalarkabel.

Även ledningsförmågan i isoleringsmaterialet skall vara så liten som möjligt och material med så liten dielektrisk konstant eftersträvas. I de allra finaste lågnivåkablarna finner vi Teflon som isolering, som har en extremt låg distorsionsprofil.
Svenska Supra´s storsäljande signalkabel EFF-I
Svenska Supra´s storsäljande signalkabel EFF-I


De mekaniska faktorerna

Att ha ett fint ledarmaterial och en god avskärmning är långt ifrån en komplett kabel med god prestanda. Som en seriös och kunnig kabeltillverkare har man flera mekaniska och elektriska faktorer att överse i sin strävan till att skapa den optimala kabeln.


Resistansen
är kabelns seriemotstånd. Med en resistans på 0.4 Ohm i en längd på fem meter är tappet 1 dB signalmässigt i förhållande till en högtalares last på 4 Ohm. Med för hög resistans tappar förstärkaren även en del av sin dämpfaktor (kontrollen över högtalarens konutslag), vilket påverkar ljudet negativt, då stramheten och dynamiken tappar spänst. En grövre ledararea minskar resistansen, speciellt vid längre kabelinstallation som dragning genom väggar.

Kapacitansen är en parameter som befinner sig parallellt mellan ledarna. Avståndet mellan ledarna samt isoleringsmaterialet inverkar på kapacitansvärdet. För hög kapacitivitet ger en dämpning av högre frekvenser. Kapacitansen sjunker med ökat avstånd mellan ledarna, men då ökar istället induktansen.

Induktansen är motsatsen till kapacitans, vilket innebär att en sänkning av kapacitansen ger en höjning av induktansen, som i sin tur befinner sig i serie med resistansen. Den betecknar det magnetfält som bildas mellan ledarna, och är frekvensbeorende p.g.a. skin-effekten.

Skin-effekten är en parameter som avser signalens beteende i en ledare vid olika frekvenser. Högre frekvenser pressas mot ledarens ytskikt medans lägre frekvenser tränger längre in mot kärnan. De högre frekvenserna möter därmed en högre resistans än de lägre. För att komma ifrån skin-effekten kan man minska ledarnas tjocklek, men då ökar istället resistansen. 

En kort sammanfattning

Som du säkert förstått vid det här laget så skiljer det sig mellan olika typer av kablar i dess kvalitativa uppbyggnad och inverkan på återgivningen. Vad ska du då välja till din anläggning i hemmet? Det absolut största lyftet är att byta ut de medföljande kablarna till en apparat, exempelvis till en CD-spelare. Det svenska magasinet Hifi&Musik döpte vid ett test den här kabeln till ”SSSK” vilket var förkortningen för ”Sämsta Sortens SignalKabel”.

Ju finare anläggningen är, desto större inverkan – och uppskattning - har kablarna. BRL erbjuder ett brett och konstant växande sortiment av kablar i alla prisklasser, och erbjuder något som passar både ditt tycke och plånbok.

Är du rådvill i kabeldjungeln och är osäker på vad du ska ha för kablar till ditt system? Vad ska du då leta efter i exempelvis en signalkabel mellan din spelare och förstärkare? Handlödda och guldpläterade kontakter i metall är att föredra framför gjutna kontakter i plast. En silverpläterad OFC-kopparkabel kan plocka fram mer detaljer i ljudet än en ren OFC-kopparkabel. En grövre högtalarkabel är att föredra till ett par golvhögtalare. En HDMI-kabel med grövre ledare och bättre avskärmning bevarar all den digitala informationen för ljud och bild till hemmabion.

Var inte rädd att kontakta oss över telefonen eller vår support på support@brl.se, så reder vi ut alla frågor och ger din anläggning en facelift!

För att se alla våra kablar klicka här >>

2 par RCA-hankontakter
Skrivet av: Andreas

Kommentarer

13 Kommentarer
#1
Fredrik
Finns det några studier som visar på signifikant skillnad på kablarna ur lyssningsperpektiv.

Dvs blindade test/studier.
Den 25 februari 2018
#2
Johan
Haha borde va straffbart att lura okunnigt folk på detta vis, visst kan högtalar/signalkabel göra skillnad i mätningar samt om du har större avstånd typ 20m + då kanske du kan välja en lite tjockare typ utav kabel, har under 20tals år jobbat inom musikbranschen i studio samt live teknik allt ifrån stora till små produktioner där används aldrig mer än ''vanligt'' kablage
Den 25 februari 2018
#2
Fubbe//
@Johan: En tondöv råddare har talat, och med en exspert analys efter 20 år av att misshandla rena signaler toner ljud och inte minst hörsel, snabbt kommit fram till att high end inte kan existera.
Det är såhär alla har inte lika utvecklad hörsel smak känsel syn IQ medlidande förståelse osv, de får vi alla leva med. Vad det nu än är vi har mer eller mindre av. Men om ditt dilemma är att du har knäck i lurarna.
Så får du hacka i dej att andra hör långt mer än du själv.
Jag är kass på matematik. Men inte fan häcklar jag dom som e duktigt på det!
För då kommer vi in på mer än att jag uppenbart är dålig på att räkna, just de jag tycks även sakna IQ om jag inte kan acceptera att andra människor med större begåvning än mej själv existerar.
Så om du råddar med dina strömkablar så lyssnar vi andra boys and girls gärna vidare på OCC alpha renad koppar.
Önskar verkligen ni som inte tillhör kabel trickarna bara
la ner. Prata med varandra om nånting ni är överens om.
Hi FI is love
Den 02 november 2018
#3
Basfiolsfodrasfernissaren
OFC-koppar används vid i stort sett all tillverkning av ledning, har blivit med detta som med ''flygplansaluminium'', används som någon slags kvalitetstämpel när det i själva verket är standard, blindtest is tha shit!
Den 26 februari 2018
#4
Finlirare
Blindtester ger aldrig rättvist resultat. Helt fel metod. Kablar påverkar ljudet speciellt när elektroniken och högtalarna medger detta. Desto mer högupplöst system desto större skillnad. Prova med olika kablar och lita på dina öron om det låter bättre eller sämre.
Lycka till !!
Den 26 februari 2018
#5
Eddie
Konstigt att det bara är vanliga lampsladdar inuti en förstärkare för 70-80.000 då?
Ingen hifiguru som kan svara på det?
Själv använder jag signalkabel för runt tusenlappen, främst för att motverka störningar. Men att lägga tiotusentals kronor på kablar blir ju bara sjukt.
Den 06 mars 2018
#5
Niklas
@Eddie: Det är som med kablarna inuti högtalare.....och små, billiga klena kablar....och ''dom'' menar på att vid såpass korta avstånd så krävs inget bättre. Själv tror jag inte att kablar spelar någon större roll alls. Och skulle det nu vara någon skillnad som går att HÖRA......så är det väldigt få människor som verkligen hör någon skillnad. Väljer jag att köpa en kabel för några hundralappar istället för några tior....så är det främst för att jag gärna vill tro att själv byggkvaliteten är bättre hos den något dyrare kabeln. Och ofta ser dom bättre ut också.
Den 26 januari 2020
#6
Elektroingenjör
Detta är inget annat än kvalificerat bedrägeri. De få saker som man brukar prata om rör tjocklek, resistens och induktans. Använd en tillräckligt tjock kabel så får ni ut maximalt ljud ur högtalaren.

Det finns ingen fysikalisk grund som bekräftar övriga påståenden, i alla fall inte inom de frekvensområden som de mänskliga örat kan uppfatta. Lika lite finns det några trovärdiga studier (som följer vetenskaplig kontext) som påvisar att den genomsnittliga lyssnaren uppfattar skillnader mellan olika högtalarkablar.

För alla oss som arbetar professionellt med elektroteknik (och ser till att det finns en infrastruktur värd namnet) vore det klart önskvärt om ljudbranschen och dess företrädare kunde upphöra med denna typ av vilseledande marknadskommunikation. Fokusera istället resurserna mot de områden där köparna får ut något för alla de tusenlappar som man spenderar på verkningslösa åtgärder, såsom svindyra högtalarkablar. På så vis får alla ett bättre ljud i hemmet, om än på bekostnad av producenternas vinster.

Någon form av intellektuell hederlighet bör vi väl ändock kunna avkräva ljudbranschen, eller?

Vänliga hälsningar

Elektroingenjören
Den 28 mars 2021
#6
Sven Böhlin
@Elektroingenjör: Elektroingenjören har helt rätt i det han skriver. Det finns t.ex. ett ''blindful test'' av högtalarkablar i tidningen Elektronikvärlden från 90-talet. Där samlades ett antal av Sveriges ''guldöron'' som var vana med audioutrustning i den övre ''high end''-klassen, för att lyssna på högtalarkablar. Där fanns svindyra kablar för tusentals kronor metern ner till vanlig EKK från elaffären för en tia metern. Vilken kabel tror ni vann testet? Jajamensan, den billigaste EKK-kabeln blev testvinnare till allas förvånad. Det finns oerhört mycket suggestion inblandat i ljudbranschen, precis som med vindrickande. Vet man om att ett vin är svindyrt så smakar det också bättre. Detsamma gäller högtalarkablar. Visst är det fräsigt med läckra, dyra kablar till anläggningen men det är för det mesta ''overkill'' i kubik. Jag har fortfarande utmärkt hörsel (kollat hos audiolog) och har hållit på med musik sedan 1965 och jag nöjer mig fullt ut med 2,5- eller 4 [mm2] god billig högtalarkabel. Lägg pengarna på högtalare och förstärkeri istället. Hälsningar/Sven
Den 12 september 2022
#7
Victor
Tappar (eller hur mycket) jag när jag använder en aux-kabel (3,5mm) säg en Proson Interconnect 3,5-3,5mm Arctic Series någon kvalitet när jag spelar från en bärbar dator. Jag förstår att det beror på om jag har DAC inkopplad eller inte. Men själv kabel, sabbar den något på vägen? Kan den bara bära 24/48 eller nått sånt? Jag spelar Apple music lossless

Är optisk bättre?
Den 14 december 2021
#7
Patrik A @ BRL.se
@Victor: Du kommer få olika svar, kanske man först ska säga.

Av egen erfarenhet är en analog kabel mer benägen att plocka upp störningar. Just Proson-kabeln är riktigt bra att motverka detta, trots ett bra pris.

Den första angreppspunkten är hur signalen ser ut när den lämnar din dator, signalstyrka och liknande. Kabellängden är en annan faktor, i detta fall.

Apple Music Lossless stöds endast fullt ut om det är en DAC med i bilden, om jag minns rätt. Då bör det vara USB, men vi är gärna nyfikna på att forska vidare...

Hör gärna av dig till oss på support@brl.se, så pratar vi gärna vidare! Vi har ett par kabelnördar på plats som gärna vägleder dig.
Den 15 december 2021
#7
To y
@Patrik A @ BRL.se: Jag kan säga så här lite ödmjukt, att ni som inte har eurorack med 300 ts 3.5 kablar patchade i olika moduler på en liten yta samt om man inte har typ linjär psu som http://www.hinton-instruments.co.uk/paprod/psu/index.htm och att man skall patchade olika syntar och guitar pedaler med olika Ohm och signal nivåer och allt skall till ett interface som skall låta rent utan något noise eller hum. Ni kommer bli frälsta hur viktigt det är med bra kablar framförallt kvaliteten och renheten och kontakter som vid varje patch tillfälle dämpar lite att signal to noise ration. Det är ett ständigt flyttande av moduler och olika kablar för olika patchade som audio signaler och cv signaler midi line/instrument lvl. Har man inte en ren och tyst psu system så är det mera jobb att ha mindre system till en preamp och andra grejer. Vad jag märkt så är det bra braided kablar och kablar med bra Sköld. Men det viktigaste är kontakterna och psu för att hålla en ren signal och då är det iallafall dom jag testat sommer cable, control, polar noise kablar för ts 1/8 och för 1/4 ts korta sträckor schultz kabel gott nog, bästa trs och ts jag testat är Mogami med Neutrik silence och canare med Neutrik kontakt. Dessa får man göra själv för att få bra pris per m. Det är den kunskapen jag har. Därav kommer jag in i diskussionen för att jag vill veta mera om alla andra märken jag aldrig hört talas om, som kanske är lika bra och billigare. Så hjälp mig gärna med råd.
Den 22 januari 2022
#8
Sven Böhlin
Elektroingenjören har helt rätt i det han skriver. Det finns t.ex. ett ''blindful test'' av högtalarkablar i tidningen Elektronikvärlden från 90-talet. Där samlades ett antal av Sveriges ''guldöron'' som var vana med audioutrustning i den övre ''high end''-klassen, för att lyssna på högtalarkablar. Där fanns svindyra kablar för tusentals kronor metern ner till vanlig EKK från elaffären för en tia metern. Vilken kabel tror ni vann testet? Jajamensan, den billigaste EKK-kabeln blev testvinnare till allas förvånad. Det finns oerhört mycket suggestion inblandat i ljudbranschen, precis som med vindrickande. Vet man om att ett vin är svindyrt så smakar det också bättre. Detsamma gäller högtalarkablar. Visst är det fräsigt med läckra, dyra kablar till anläggningen men det är för det mesta ''overkill'' i kubik. Jag har fortfarande utmärkt hörsel (kollat hos audiolog) och har hållit på med musik sedan 1965 och jag nöjer mig fullt ut med 2,5- eller 4 [mm2] god billig högtalarkabel. Lägg pengarna på högtalare och förstärkeri istället. Hälsningar/Sven
Den 12 september 2022
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: TXMQv2 (motverkar spam)
Logga in

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.