- 5-kanalig bioreceiver med diskret slutstegsuppbyggnad
- Pre out på front och subwoofer (2.2)
- Sex HDMI-ingångar med stöd för Dolby Vision, HDR10, HLG och HDCD2.2
- Stöd för eARC (högre ljudupplösning)
- Omfattande nätverksstreaming av låg- och högupplöst material
- Röststyrning via Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri
- Inbyggt RIAA-steg för skivspelare (MM-typ)
Den kompletta bioreceivern i instegsklassen
Med sin senaste generationen av bioförstärkare har Marantz fört arvet vidare med sin generösa och påkostade förstärkaruppbyggnad. NR1510 har diskret uppbyggda slutsteg som ger dem möjligheten att optimera ljudet, och modellen stöder det senaste via sina HDMI-anslutningar, samt sin nätverksuppkoppling. Via det sistnämnda kommer man åt funktioner som AirPlay 2 med Siri-röststyrning, Spotify Connect, DLNA och Tune-In. En annan detalj är stödet för DSD-filer i den "tyngre" samplingsfrekvenser på 5.6 MHz. Du kan styra allt detta via den fria mobilappen "Marantz AVR Remote App", som finns tillgänglig för både Android och iOS. Via appen kan du styra funktioner som av/påslag, volymreglering, ingångsval och i ett nafs hoppa över till HEOS-appen.
Det smarta ljuddraget
Många av konkurrenterna i prisklassen fokuserar på att både ha de senaste funktionerna och även flera inbyggda slutsteg. Det senare är kostnadskrävande och hämmar ljudkvaliteten när man vill erbjuda en produkt i det lägre prissegmentet. Marantz har därmed med NR1510 medvetet valt att "bara" ha fem inbyggda slutsteg, som därmed låter bättre i sin klass.
Likaså har man därmed valt att ta bort stödet för Dolby Atmos. (Vill du ha en förstärkare med sju kanaler och Atmos-stöd så spana in storebror NR1710)
Högre ljudkvalitet, mer effekt
En annan detalj Marantz tänkt genom är att ha pre out för frontkanalerna, samt för dubbla subwoofers. Det är oftast på de större och dyrare modellerna man finner pre out på alla kanaler, medans marknadens mer överkomliga bioförstärkare endast har pre out för subwoofer. Genom att ha denna utgång (där signalen kommer direkt från försteget och dess volymreglering) kan du på ett enkelt och smart sätt bygga ut ditt system med ett mer välljudande och effektgladare stereo-slutsteg. Detta ger en fint resultat för musiklyssningen, men det avlastar också nätdelen i NR1510, som i större grad kan fokusera på de inkopplade center- och surroundhögtalarna när det vankas surroundljud i hemmet.
Zon 2 möjligheter
En finess med zon 2 är att man kan avnjuta bioljud i vardagsrummet, samtidigt som man spelar en annan musikkälla i ett annat rum. Detta matas via förstärkta högtalarutgångar, alternativt via lågnivå om man har en separat förstärkare som driver högtalarna. På tidigare generationer så kunde man oftast endast man ut ljud från en analogt inkopplad källa, oavsett vilket fabrikat man pratade om.
Men på dagens Marantz-modeller så kan både skicka ut signalen från de analoga men även digitala ingångarna: HDMI, optisk, coaxial, nätverket samt USB.
För HDMI och optisk/coaxial så är det viktigt då att man matar in en digital 2-kanals PCM-signal.