Klipsch RF-7 III är en otroligt underhållande golvhögtalare, som i sin 3:e generation har lyfts till en nivå som gör konkurrenterna avundsjuka. Sätter du värde på dynamik och närvarokänsla i ljudet så är detta högtalaren för dig. Med en extremt hög känslighet på 100 dB och 250 Watts effekttålighet så behöver du inte längre gå på konsert - du har den redan hemma!
- Golvhögtalare med underhållningsvärde på max
- Extremt fint känslighet på 100 dB
- Tractrix-hornladdad 1.75" titanium-diskant ger en svårslagen dynamik och upplösning
- Cerametallic-koner till baselementen ger rätt förhållande mellan styvhet, lätthet och dämpning
- Exemplarisk byggkvalitet på 44.1 kg/högtalare
Arvet lever vidare - tredje generations RF-7 är sanslöst bra
Mycket har hänt sedan amerikanska högtalar- och hornexperten lanserade en banbrytande högtalare för lite över 15 år sedan. Vi talar om den första upplagan av RF-7. Det enda som är detsamma idag som då är storleken på bestyckningen, där vi finner en högupplöst och explosiv 1.75" diskant med hornladdning, samt dubbla 10" baselement.
Men som sagt, mycket har hänt i utvecklingen sedan dess. Klipsch ingenjörerna förlitar sig ännu på det material när förknippats med deras Reference-högtalare sedan de för första gången lanserades på sent sent 90-tal - nämligen titanium till diskanten och en anodiserad aluminium-beläggning på konen till baselementen, döpt till Cerametallic. Dessa materialval gifter sig otroligt bra tillsammans och ger en ljudbild som hålls ihop. Genom generationen har man vidareutvecklat tekniken med magnetgap, upphängningar m.m. Detta har bidragit till att man finslipat återgivningen. En RF-7 III är betydligt mer neutral, frekvensrak och upplöst än de föregående generationerna.
Genom vidareutvecklingen med optimerade parametrar som styvhet, intern dämpning, geometri m.m. så har både diskanten och baselementen fått mer optimerade arbetsområden. Hornet har konstruerats med en ny fasplugg och själva munnen är numer i ett speciellt gummimaterial, för att minska reflektioner och får bättre linjäritet vid högre frekvenser.
I den första upplagan av RF-7 hade man en brytpunkt på 2.200 Hz. I dagens modell ligger brytpunkten på 1.300 Hz. Detta innebär att man får mer av den genuina hornkaraktären ner i mellanregister-området för utökad närvarokänsla, men också att de stora baselementen faktiskt i större grad får fokusera på sitt bästa området, det som ligger lägre i frekvensregistret.
Tillverkad i Hope
Detta är en geniun Klipsch-produkt, som med stolthet tillverkas i fabriken i Hope, Arkansas. Precis som grundaren Paul W. Klipsch hade önskat. Den äkta träfanéren håller möbelstandard, och finns i svart ask, körsbär eller valnöt. Hela konstruktionen är gedigen, där vardera högtalare väger in på 44.1 kg. Man nyttjar dubbla kammare och dubbla basportar med en Tractrix-mynning - en viktig detalj för att kunna hantera de extrema luftflöden om nivån kliver uppåt.
Vill man koppla in dubbla slutsteg så finns den möjligheten då högtalarna har en terminal med dubbla anslutningar.
Värt att tänka på!
Tänk på att trots en hög känslighet så kräver de här högtalarna mycket ström. Vissa kallar en Klipsch-högtalare får lättdriven och detta är väldigt missvisande. Rätt ord att använda är effektiv, då de behöver mindre ineffekt i Watt för att skapa högre akustik ut. Ska man dock få bukt på både hornets besvärliga fasförskjutning och de totalt fyra 10" elementen, så behöver förstärkaren har en hög strömkapacitet och dämpfaktor.
"Det finns inte mycket som är mer tillfredsställande än att få favoritmusiken serverad på silverfat, i en superdetaljerad ljudbild. Men i stället för att fokusera på de små detaljerna i musiken så gör ikoniska Klipsch RF-7 som Hubble-teleskopet - och ger oss galaxerna!"
Ljud&Bild