- 400W RMS, 800W Peak
- Frekvensomfång 18Hz-125Hz
- 0,5-watt standby mode
"R-115SW är större rent fysiskt och mer platskrävande än övriga testdeltagare, men sparkar också ifrån sig hårdare. Den kraftiga 15-tummaren kan flytta så mycket luft att basåtergivningen blir en fysisk upplevelse: du kan bokstavligt talat känna trycket i kroppen. På samma gång är basen tillräckligt precis och snabb för att spela naturtroget med både film och musik. För den som har plats och vill ha riktig värsting-bas kan vi tryggt rekommendera Klipsch R-115SW. Glöm bara inte att spika igen alla fönsterluckor, varna grannarna och skruva fast allt lösöre innan du trycker på Play!"
Ljud&Bild mars 2016 med stämpeln ´Bäst i test´
15-tums element och slot-port förstärker inte bara den stora drivkraften för extremt hög effekt, utan hjälper även att stilla lådan för minimal resonans. Det innebär att Klipsch SW-115 subwoofer kan byggas in i en vägg, skåp eller hänga i ett hörn och ändå leverera maximal effekt och minimal "boominess".
Med de tre aktiva subbasarna R-110SW, R-112SW och R-115SW stärker amerikanska Klipsch sin koppling till namnet ´Reference´. Dessa modeller ersätter de tidigare SW-110, SW-112 och SW-115 och är samtidigt steget uppåt från R-10SW och R-12SW, som är de två instegsmodellerna i dagens Reference-subwooferprogram. Vad är då skillnaden mellan instegsmodellerna och dessa tre modeller i skiktet över?
- Konuppbyggnaden. IMG (Injection Molded Graphite) i instegsmodellerna är ersatt med Cerametallic™, en konstruktur som förknippats med Reference-serien i över ett decennie. Anodiserad aluminium ger ett snabbare impulssvar och högre styvhet, som förbättrar basegenskaperna. I föregångarna "experimenterade" Klipsch med vävda fiberglas-koner, men har numer alltså gått tillbaka till den alldeles förträffliga Cerametallic™.
- Magnetstrukturen. En bra kon och överdimensionerad talspole måste ha en kraftfull "motor". Detta ger en mer linjär slaglängd och kort och gott en mer exakt och definierad basåtergivning.
- Avstämdhet. I de billigare modellerna sitter en basport på baksidan. Här finner man en avlång slitz-port, som mynnar nedtill längs kabinettets frontpanel. En annan fördel är att spridningen sker längs golvet. Denna portteknik minimerar turbulens i låda och port, och det märks speciellt vid starkare passager. Visst är det skönt att slippa irriterande blåsljud? Dessutom förmår subbasen att spela djupare än sitt snarlika lillsyskon.
- Mer påkostat och starkare förstärkeri. Med detta får man helt enkelt mer kontroll över konutslagen, vilket inverkar mycket positivt på hela basens slutliga ljudkaraktär. Tightare, snabbare, mer definierat och med lägre distorsion.
What's shakin'?
Klipsch är verkligen mästarna på att utveckla högeffektiva baselement. Ett krav när sparringpartnern är en hornladdad diskant. En typisk Klipsch-högtalare har en verkningsgrad som är närmre 100 dB. Konkurrenterna kan glömma att deras baslådor hänger med i svängarna när ett par Klipsch börja sjunga. Klipsch egna baslådor sjunger gärna med, och tillsammans bildar de en duo som kan flytta brutala mängder luft med minimal distorsion. Du ska nog ta och titta på favoritfilmen en gång till.
Kostnadseffektivitet
Tittar du endast på pappret så finns det mer imponerande subbasar. Watt är ofta en term många missförstår. Ju mer effekt, desto bättre right? Med hög verkningsgrad i elementen är det tvärtom. Du kan spela högre med mindre tilltagen effekt, och som en följd av det så blir också distorsionen lägre och dynamikomfånget bättre. Men visst låter 1600 Watt häftigare? Grejen är den att om man som exempel byter ut elementet, som backas upp av 1600 Watt, till ett med 6 dB högre verkningsgrad så kommer du att spela lika högt med endast 400 Watt. Den stora fördelen för framförallt dig, men även för Klipsch såklart, är att man slipper lägga stora pengar på ett kostsamt förstärkeri med brutal uteffekt, utan i större grad kan satsa på förstärkeriets kvalitet. Och vad tror du låter bäst?