- 2-vägs stativhögtalare med 7" mellanregister/bas
- Metall-element ger en detaljrik och dynamisk återgivning
- Klassisk look med kabinett i trä
Niderlauken är inte världens navel. Men Canton är ändå stolta över deras företagssäte mitt i det tyska bergsområdet Taunus och långt borta från alla störande oljud kan de koncentrera sig helt och fullt på sitt arbete och njuta av vår värld. “Pure music” är Cantons motto från första början. Han var en av de första och är lika engagerad idag. Företagets grundare Günther Seitz leder företaget sedan mer än 40 år tillbaka med en enkel och klar filosofi i fokus: “Det har alltid varit min målsättning med våra produkter att erbjuda många människor möjligheten att uppleva bra musik”
Dagens moderna Ergo-serie
Den klassiska Ergo-serien, där den första modellen lanserades år 1981, har kvar sitt namn och arv, men rent tekniskt är dagens modeller i en helt annan tappning och kvalitetsnivå. Kvar är designen och formen på kabinetten, men element och filter håller den absolut senaste tekniken från Canton. De senaste årtiondena har man investerat otroligt mycket resurser i datateknik och laboratorier, med sofistikerade dataprogram som rör fysik, magnetism och akustik i en högtalarkonstruktion. Fler och fler avancerade mät- och testprocesser har gjorts i utvärderingen och fininställningen av nya högtalardesigner. Genom detta kan Canton´s ingenjörer framkalla en högtalarkonstruktion på datorn och förutspå varje aspekt på ett beteende och återgivningen med enastående precision. Därmed kan de mer fritt experimentera med nya tekniker och idéer med en tillit att den avslutade produkten nästan kommer att uppföra sig som datamodellen.
Vento var den första serien som tagit del av denna lära och teknik, och numer även Ergo, där varje aspekt av konstruktionen, såsom val av drivers, delningsfilter och kabinett, har utvecklats genom precisa dataprogram. Så med dem senaste och modernaste Ergo-serien har Canton höjt sin ribba en bit!
Alla Ergo-modellerna förutom subbasen samt stativ- och väggmodellerna har högkvalitativa, guldpläterade bi-wire/bi-amp terminaler. Till golvmodellerna medföljer det spikes, som ger ett stadigare fundament för högtalarna att stå på med förbättrade ljudgenskaper och gladare grannar, då basen inte transporteras lika mycket via golvet.
Förstklassiga elementlösningar
Ergo-serien använder sig av en finslipad version av firmans exklusiva aluminium-mangan diskant, som genom dessa metall-legeringar får en extremt lätt och styv struktur med enastående effekttålighet och spridningskaraktäristik.
Mellanregister- och baselementen i Ergo-serien är modifierade versioner av Canton´s tidigare mycket lyckade försök med aluminiumkoner. Med denna serie har man börjat med större element än 7" med just aluminiumkon, där toppgolvmodellen Ergo 690DC har 8" baselement, och subbasen Ergo AS650.2 har ett 12" subbaselement.
Wave-tekniken
Aluminium har länge föredragits av Canton för dess mycket fina ljudliga karaktär, tack vare dess höga styrka, lätthet och resistivitet mot deformering vid stora slaglängder.
Med Wave-tekniken, vilket tekniskt sett förklaras genom att den synliga främre upphängningen, de s.k. omkretsarna, sätts i rörelse av konens vibrationer. Denna energi absorberas delvis av omkretsen och kastas delvis tillbaka till membranet. Därvid kan resonanser uppstå som förfalskar originalklangen. Omkretsens form och material påverkar dessutom systemets möjliga slag och dynamiska agerande. Genom målinriktade datorsimuleringar har Canton lyckats med att optimera omkretsens samtliga egenskaper genom en speciell formgivning. Den flerfaldigt välvda Wave-omkretsen uppvisar mindre partialvibrationer vid högre frekvenser och medger väsentligt större slag. Trots det högre möjliga gränsljudtrycket uppstår således betydligt färre klangförfalskningar än fallet vid användning av konventionella omkretsar.
Kort sammanfattat - och på begriplig svenska - kan man säga att detta möjliggör en lång slaglängd utan att konerna rör sig i sidled och skapar onödig distortion.
"DC"
Om du undrar varför det står "DC" i namnet på Ergo690 så står det för Displacement Control. Detta är en liten krets som förhindrar baselementen att reagera på de ej hörbara subfrekvenserna under 20 Hz. Konventionella högtalare, utan DC-tekniken, kommer att få en hög nivå av oönskad harmonisk distorsion då de försöker utmana fysikens lagar, och elementen får därmed en dramatisk ökad icke-linjär slaglängd. Exempelvis är en 15 Hz ton ohörbar, men den tonen medföljer oönskade övertoner vid 30, 45, 60, 75 Hz. Detta slösar på energi och skapar distorsion som ger en mer dämpad och sluddrig baskaraktär. Så med DC-tekniken kringgår man denna problematik.
Förstklassiga filterlösningar
Delningsfiltret ses inte som en "fixa-till-problem" lösare, utan mer som en viktig del av ljudåtergivningen. Alla komponenter selekteras under väldigt strikta 5 % toleranser, och genomgår noggranna tester. Alla kondensatorer och spolar har låg resistans, stabil mekanisk koppling och hanterar stora mängder av ström.